Taiwan on muuttunut sitten 2001. Silloin piti kysya kymmenen kertaa ja enemman, jotta loysi yhden joka puhuu englantia. Nyt sita puhutaan yleisesti. Silta ainakin tuntuu paakaupunki Taipeissa, kun pysaytan satunnaisen kadunmiehen tiedustellakseni jotain. Englanti nakyy myos katukylteissa, kauppojen nimissa, busseissa - ei ollut vaikeaa tulla lentokentalta keskustaan bussilla.

Tyokannykka Nokia E71 pelittaa. GPS ja ennakkoon ladatut Taiwanin kartat (Nokiassa kartat eivat maksa) auttavat hahmottamaan ymparistoa, joka olisikin muuten hankalaa, koska tulin tanne auringon jo laskettua. Etukateen nuo kartat on pitanyt ladata siksi, jottei tulisi verkkovierailumaksuja (kallista!).

Avuliaita taalla ollaan. Eraskin ihminen, kun kysyin missa voi syoda, sanoi wait a moment ja soitti ilmaiseen englanninkieliseen turistinumeroon ja antoi luurin minulle. Luurin toisessa paassa neuvottiin hienoimpia ruokapaikkoja. Sita en kaivannut vaan ihan yksinkertaista ruokaa, jota loytyi korttelin takaa (pasta 2,30 euroa).

Syodessa katselin telkkarista Taiwanin ohjelmaa. Jotain perustositeeveeta. Suuresti ihmettelen mika yhtenaiskulttuuri tasta maailmasta on tullut. Joku keksii formaatin, se leviaa ympari maailmaa ja kaikki matkivat toisiaan ja haluavat julkisuuteen, kun se on niin jannaa. Mitaan asiaa ei ole kenellakaan. Pelottava havainto.

Jatkoajatus... Onko Kiinassa tai muslimimaissa tositeeveeta? Kuka tietaa? Tama ohjelma naet perustui tehtavien suorittamiseen, josta syysta aika ajoin epaonnisen yrittajan naamalla nakyi hapea... ja olen ymmartanut, että noissa kahdessa kulttuurissa kasvojen sailyttaminen on tarkeinta (ja kasvojen menettaminen toisten edessa pahinta). Onko tositeeveella sittenkin oma positiivinen tehtava maailmanhistoriassa: Kun Aljazeera alkaa pyorittaa tositeeveeta, sen kautta voidaan murtaa muslimimaiden miesten typera kunniakulttuuri?

No oli miten oli, 27-kerroksinen hostelli, jossa asun, on superruotsinlaiva. Talo on ontto, sen keskella on avara aukko, jossa osa kerroksien 11-27 huoneistoista aukeaa "promenaadille". Olen kerroksessa 13 ja paukutan tata tekstia ilmaisessa internetissa. Omaa lapparia ei kuulemma voi kayttaa nyt, kun langaton verkko ei toimi (en yrittanyt).

En pida Taipeista. Liikaa rakennettua ymparistoa. Alkoi jo ahdistaa. Huomenna lahden tulevaan asuinkaupunkiin Kaohsiungiin. Siita myohemmin ja ehka kuviakin.

Briefly in English. I flied to Taipei succesfully. Tomorrow I continue to Kaoshiung, my Taiwanese home town.