Sunnuntaina 1.2.2009 matkustin Taipeihin varhaisjunalla. Buukkasin samaan hostelliin kuin tullessani tänne 4.1.2009 (=onton talon 13. kerros), ja palasin kadulle.

Saasteita oli paljon vähemmän kuin Kaohsiungissa, sen huomasi. Niinpä, Taipei on bisneskaupunki kun taas Kaohsiung teollisuuskaupunki (satama maailman 4. tai 5. suurin). Jotta ei jäisi mutu-tiedoksi, kaivoin Taiwanin saastetilastoja täältä. Tammikuun 2009 keskiarvo hengitettävien hiukkasten pitoisuudelle PM10 oli Taipeissa (Jhongshan) 54 µg/m3, kun taas Kaohsiungissa (Fongshan) 112 µg/m3.

Vertailuksi: Suomessa Valtioneuvoston asetuksessa 711/2001 asetettu raja-arvo on PM10 = 50 µg/m3, jota ei saa ylittää useammin kuin 35 kertaa vuodessa. Helsingissä näitä ylityksiä oli 21 kpl vuonna 2006 maksimin ollessa 127 µg/m3. Useimmin raja ylittyy keväällä, kun hiekka pölisee kuivalla kelillä.

Kaohsiungin talven keskiarvosaasteet ovat siis melko samat kuin Helsingin pahin saastepäivä. (Kaohsiungissa pahimmat saasteet ovat talvella, kun ilma seisoo. Monsuunisateiden aikana on raikasta.)

No se siitä. Taipein tekniikkaan keskittyneet markkina-alueet ovat valtavia.

Kuva täkäläisestä näppäimistöstä.

Yleisimmät kiinalaiset merkit kirjoitetaan "pikanäppäimillä", esim. numerossa 4 oleva kuvio "verhot ikkunassa" (=numero 4 kiinaksi). Loput kiinan kirjakielen yli 3000 merkistä tehdään kirjoittamalla (näin olen käsittänyt) ensin foneettisesti kirjaimet eurooppalaisittain ja sitten numero tai muu yhdistelmä perään, joka viimeistelee merkin.

Kadulla talojen välissä näkyi mielenkiintoinen rakennus.

Rakennus keskellä kaukaisuudessa on Taipei 101, maailman korkein rakennus, 508 metriä.

Pitihän siellä käydä...

Taipein maantiede on kiinnostavampi kuin Kaohsiungin. Kukkuloita on paljon ja rakennukset niiden väleissä. Vuoret alkavat nousta esikaupungeista. Olisinpa tämän tiennyt, niin olisin jäänyt Taipeihin... mutta toisaalta Taipeissa sataa paljon tammikuussa, siksi olin etukäteen päättänyt asua etelämpänä.

Taipei 101 -rakennuksessa on 660 tonnin vastapaino rakennuksen sisällä vaimentamassa huojuntaa tuulella, maailman suurin kuulemma.

Hissejä sanovat maailman nopeimmiksi (alla hissin monitori), huippuvauhti 1010 metriä / minuutti = 60 km/h = 16,7 m/s.

Kirjoitan tätä muuten kotona Espoossa. Tulin muutama tunti sitten. Nyt nukkumaan ja huomenna töihin. Huomenna lisää kuvia...

Briefly in English. I'm writing this at home in Finland. Photos from Taipei business & technology city. I visited Taipei 101, which is currently the tallest skyskraper of the world.